Draaiorgel Huren

Het proces van componeren #2

Gepubliceerd op
12/4/2022

Hallo allemaal,

De vorige keer konden jullie lezen, dat ik nieuwe muziek mag schrijven voor het Abrahamorgel. Die muziek componeer ik op mijn computer. Een computer kan ook muziek afspelen.

Vroeger waren er nog geen computers, als er feest in de stad was, kwam het draaiorgel. Een draaiorgel is een machine, die muziek laat horen. Het draaiorgel draait grote rollen karton af. In dat grote karton zitten gaten, ieder gat is een muzieknoot. Het draaiorgel heeft allemaal pijpen, dat zijn een soort fluitjes, als er lucht door stroomt hoor je een geluid. Als een gat in het karton langs zo'n pijp rolt, wordt er lucht in de pijp geblazen, waardoor je een geluid hoort. Eigenlijk is het draaiorgel een oude muziekcomputer, interessant hè!


Er zijn verschillende soorten draaiorgels, die anders klinken. Ze zien er ook allemaal anders uit. Je kon er natuurlijk geen videoclip op afdraaien, maar het orgel werd mooi versierd. Het Abrahamorgel heeft mooie gekleurde krullen, een afbeelding van Oosterhout en er staat een poppetje op. Weet jij wie dat poppetje is?