Draaiorgel Huren

Het proces van componeren #4

Gepubliceerd op
12/4/2022

Hallo allemaal,

Jullie weten al, dat ik in ieder geluid muziek hoor. Daar kun je zelf ook mee oefenen. Als je een geluid hoort, heeft dat een bepaald ritme en als je dat ritme in je hoofd afspeelt, dan kun je ook mee neuriƫn, ergens op tikken of meezingen. Misschien kun je daar wel een grappig liedje op bedenken.

Wanneer ik een muziekstuk componeer, bedenk waar het over gaat. Dan maak ik iets wat past bij die sfeer. Eerder schreef ik al, dat ik van vrolijke muziek houd, wat ook zo is, maar ik bedenk ook muziek, die niet vrolijk is. Afgelopen zomer heb ik muziek geschreven voor een filmpje van de City Escape Room, waarin onze burgermeester van Oosterhout is ontvoerd. Daar hoort natuurlijk spannende muziek bij. Je kunt dat filmpje hier zien en dan hoor je wat ik daarvoor gemaakt heb:

Als je muziek luistert zit er altijd een sfeer in, mensen die muziek maken, denken daar altijd over na. Je kunt iets schrijven waarin je hoort, dat iemand verdriet heeft, iemand verliefd of boos is, je hoort ook een verschil tussen een zomerhit en een kersthit. Sommige componisten hebben muziek gemaakt over een park of plein waar ze graag komen, anderen over dieren of zelfs over de planeten. Je kunt het zo gek bedenken, als je wilt. Overal kan muziek bij verzonnen worden.

Over welk onderwerp zou jij eens een muziekstuk willen horen?